facebook twitter linked_in instagram

Op de European Beer Star Competition veroverde Brasserie LeFort een zilveren medaille in de categorie: Belgian Style...

Sinds kort drinkt de auteur graag Omer, zo vertelt hij in Het Laatste Nieuws. Ook zijn bekende personage Pieter Van In heeft dit blonde bier leren...

De eindejaarsperiode staat weer voor de deur. Voor velen is dit het sein om de jaarlijkse zoektocht te starten naar een origineel geschenk....

Tijdens de Week van de Smaak gaat Belgische vis op tournee. Geen zalm of tonijn op ons bord, maar hondshaai, zeeduivel en andere smakelijke rakkers die...

De biënnale interieur is tweejaarlijks een waar begrip in Kortrijk en omstreken. Iedere editie wordt deze "beurs" groter en vinden er meer...

Elk jaar gaat de meest prestigieuze bierwedstrijd ter wereld door. Na een gouden medaille voor Kriek Max in 2011, een zilveren medaille voor OMER....

Ondanks een eerder marginale inbreng op nationaal niveau doen de West-Vlaamse brouwerijen het de jongste jaren erg goed. Met nog heel wat...

Brouwerij Omer VanderGhinste zet deuren open voor grote publiek

Op zondag 27 april organiseert Brouwerij Omer...

“De West-Vlaamse bieren maken deel uit van de topkwaliteit in het hedendaagse gastronomisch aanbod. Wereldwijd worden onze bieren fel geprezen. Op...

The Belgian Beer and Food Magazine brings stories of Belgian Breweries to the internatiol market! Discover their latest tribute to Brasserie LeFort

...

Het centrum van Bellegem was op woensdag 26 februari ter hoogte van Brouwerij Bockor de hele dag afgesloten. De plaatsing van drie grote ...

België is hét bierland bij uitstek: het telt vandaag 150 brouwerijen, gaande van familiale en kleine brouwerijen, over middelgrote spelers tot...

Lancering Brasserie LeFort

Op 13 november 2013 stelde Brouwerij Bockor het nieuwe bier “Brasserie LeFort” voor. Daar de...

Op de Brussels Beer Challenge 2013 is OMER. Traditional Blond gelauwerd met een gouden medaille.

Deze...

Vorig weekend werden de resultaten bekend gemaakt van de World Beer Awards. Dit is een van de meest prestigieuze bierwedstrijden ter wereld....

Op zondag 22 september 2013 vond het jaarlijks beenhespfestijn plaats bij vzw De Engelenhoeve, een organisatie die zich inzet om mensen en in het...

Het volledige artikel dat verscheen in de eerste editie van 'Belgian Beer & Food' kun je ontdekken door de PDF bijlage bij dit nieuwsitem te...

Op vrijdag 7 juni zouden we de nieuwe website lanceren voor BLAUW - Export Bier, maar daar heeft een Russische hacker vannacht anders over beslist. De...

ChocOBeer, waar twee tradities elkaar ontmoeten
Het experimenteren met traditie bracht Chocolaterie Carré bij wat achteraf...

Ontdek via de link hieronder het mooie portret over een familie brouwers, allen Omer genaamd.

Op donderdag 20 september verscheen in Het Nieuwsblad een volledig artikel over de geschiedenis van de familie Omer VanderGhinste en het bijbehorende bier...

Zowat elk weekend kunt u in verschillende supermarkten en drankenhandels in België tijdens het winkelen genieten van een van onze heerlijke bieren....

In 2007 werd door enkele brouwerijen de associatie "Belgian Family Brewers" opgericht. Om lid te worden van deze federatie moet je voldoen aan...

Dat Ray Cokes een OMER. liefhebber was, wisten we al langer. Momenteel zetelt hij in de jury van de talentenwedstrijd 'Belgium got's Talent'...

Elke week wordt in Het Nieuwsblad een bier besproken door bierkenners Marc Jansen, Sam Croonen en Dirk Van Dyck. Op 23 juli werd VanderGhinste Oud Bruin...

Het Nederlandse Hap en Tap magazine staat al jaren bekend in Nederland als een onafhankelijk blad voor de Nederlandse horeca. De redactie kwam op bezoek...

Om de zuid-west-vlaamse roodbruine bieren in de kijker te zetten organiseerde de drie brouwerijen Rondje Rood Bruin. Dit evenement, waarbij dit...

Omschrijving
VanderGhinste Oud Bruin is een typisch Zuid-West-Vlaams Rood-Bruin bier. gekenmerkt door zijn fruitigheid en zachte...

Ontdek samen met de Krant van West-Vlaanderen, OMER. & AKTIVIA talrijke mooie plekjes van de West-Vlaamse provincie. Terug reiken wij elkaar de...

 

Wanneer ik brouwerij Bockor binnenstap in hartje Bellegem, begroeten tien vrouwentongen mij. Sanseveria’s welteverstaan, dé...

Winnaars ‘Blauw for Life’ actie bekend

Brouwerij Bockor organiseerde in december een grote...

Brouwerij Bockor is heel vereerd met de erkenning van beste Belgische pils. Volgende lijst geeft u een overzicht waar u deze Bockor pils kunt...

Op de World Beer Awards 2011 werd Kriek Max verkozen tot ‘World’...

Organiseert u een fuif, een cultureel evenement of een andere bijeenkomst waar wat volk op afkomt?

Een evenement die past bij onze bieren Bockor...

Op 15 maart 2011 vernietigde het Grondwettelijk Hof de
uitzondering op het rookverbod. Waarom?

Voor- en tegenstanders van de uitzondering...

Na de gouden medaille op de European Beer Championships in 2009 en de gouden plak op de World Beer Cup in Chicago 2010 wint OMER. nu de gouden medaille op...

Waardebon

Op zoek naar een origineel cadeau? Schenk een waardebon voor een brouwerijbezoek aan Brouwerij Bockor. Deze bon kost 65 € en is...

"OMER. deed mijn smaakpapillen ontwaken"

Bestel hier uw eindejaarsgeschenken!

Het rookverbod, hoe zit dat nu in elkaar?

08/08/2011

Op 15 maart 2011 vernietigde het Grondwettelijk Hof de
uitzondering op het rookverbod. Waarom?

Voor- en tegenstanders van de uitzondering op de rookwet waren niet tevreden en dienden een klacht in.

Enerzijds enkele producenten van voeding, anderzijds de Vlaamse Liga tegen Kanker die vaststelde dat mensen in cafés waar gerookt wordt ‘ongewild aan tabaksrook worden blootgesteld’.

Resultaat daarvan is dat het Grondwettelijk Hof de uitzondering op het rookverbod ophief en verklaarde dat de bescherming van de gezondheid overal gelijk moet zijn.

Concreet komt dit erop neer dat vanaf 1 juli 2011 het algemeen rookverbod in de horeca geldt en alleen nog mag gerookt worden in een rookkamer of buiten, al dan niet onder een afdak.

Daarom moeten in elke horecazaak de stickers “verboden te roken”
ophangen en mogen er geen asbakken meer aanwezig zijn! 


 

Wat mag wel?

  • Rookkamer

Een rookkamer is een afgesloten plaats, die toegankelijk is voor het publiek.
De wet beschrijft de rookkamer als volgt:Een rookkamer is geen doorgangszone, ze is zodanig geconstrueerd en ingericht dat de ongemakken van de rook ten opzichte van niet-rokers maximaal verminderd worden ze wordt duidelijk als lokaal voor rokers geïdentificeerd en wordt aangeduid met allerhande middelen die toelaten ze te situeren.

Er kunnen enkel dranken worden meegenomen, dus geen bediening. De oppervlakte mag niet meer bedragen dan 1/4 van de totale oppervlakte van de gesloten plaats. Ze is voorzien van een rookafzuigsysteem of verluchtingssysteem dat de rook voldoende verwijdert.

Concreet moet u er mee rekening houden dat er geen bediening mag zijn, dus mag er zeker geen toog staan. De rokers moeten hun drank in het café halen en moeten er zelf mee naar de rookkamer gaan. De rookkamer moet afgesloten zijn van de rest van de horecazaak en mag geen doorgang vormen naar de WC, naar buiten, enz...

  • Gezellig terras (met luifel of tent)

Buiten kan u voorzien in een overdekt terras, een luifel of een rooktent of wat parasols. Hou er wel rekening mee dat er minstens 1 wand op dakdeel open moet zijn, anders geldt de wetgeving van de gesloten rookkamer.


 

Praktische Tips

  • Buitenverwarming

In de zomer buiten een sigaretje roken is nog aanvaardbaar, maar in de winter is het natuurlijk een stuk minder aangenaam om buiten te gaan roken. Daarom kan u
voorzien in verwarming zoals een kacheltje, dekentjes of een vuurkorf. Naast aangename warmte zorgt dit ook voor de nodige sfeer op uw terras.

  • Buitenasbakken

Een rokerszone die netjes blijft is des te gezelliger voor uw klanten. Zorg daarom naast afvalbakken ook voor buitenasbakken.

  • Terras

Indien uw zaak een terras heeft, dreigt de mogelijkheid dat dit een zuivere rokerszone wordt. Daarom is het ook aangeraden uw terras in te delen in een rokers- en een niet-rokerszone.

  • Signalisatie

Geef ook duidelijk aan dat u over een rokersruimte beschikt. Dit kan door middel van een stoepbord, een affiche, een bord,...


 

Elk nadeel heeft zijn voordeel


Probeer het rookverbod niet volledig negatief te zien. Probeer hier creatief mee om te gaan en biedt uw klanten
andere zaken aan. Misschien trekt u vanaf nu ook nieuwe klanten aan die voordien niet in uw horecazaak kwamen. Verzorg uw kaart en probeer activiteiten op poten te zetten waardoor zowel rokers als niet-rokers de weg naar uw horecazaak vinden!