Nieuws

Brouwerij Omer Vander Ghinste groeit

01/02/2019

Al sedert 1892 is Brouwerij Omer Vander Ghinste een vaste waarde in het Bellegemse landschap. De laatste decennia groeide de brouwerij uit van lokale pilsbrouwerij tot een nationale speciaalbierbrouwerij met internationale ambities. 

Er verandert wat in Bellegem! De laatste jaren groeide Brouwerij Omer Vander Ghinste gestaag uit tot een speciaalbierbrouwerij. De brouwerij profileert zich door het brouwen van kwalitatieve bieren volgens een authentiek recept, maar gebruikmakend van de modernste technieken. Het bier OMER. Traditional Blond heeft ondertussen zijn plaatjse in de harten van de bierliefhebbers veroverd, maar ook de bieren LeFort en Tripel LeFort, meermaals wereldwijd bekroond, vinden langzaam hun weg naar de consument. 

Om aan de stijgende vraag naar de bieren te voldoen, moet de infrastructuur van de brouwerij echter ook meegroeien. De brouwerij bevindt zich al 127 jaar in het centrum van Bellegem en dit willen we dan ook zo houden. We geven graag wat uitleg over de uitgevoerde en geplande werken. 

Nieuwe brouwzaal

In 2018 werd in het centrum van Bellegem, recht tegenover de huidige brouwerij, een nieuwe brouwzaal in gebruik genomen. De vorige brouwzaal, gebouwd in 1947, had een capaciteit van 90.000 hectoliter. De nieuwe brouwzaal heeft een maximum capaciteit van 180.000 hectoliter. Zo kan de brouwerij in de komende jaren gestaag verder groeien. Er is bewust gekozen om de nieuwe brouwzaal te integreren in het centrum van Bellegem, op die manier blijven het dorp en de brouwerij met elkaar verbonden. 

Logistiek centrum

Omdat wij het belangrijk vinden dat alle productie in Bellegem blijft, is ervoor gekozen om een nieuw logistiek centrum te bouwen in Zwevegem, op het bedrijventerrein De Pluim. Daar gebeurt de opslag en de herverpakking van de bieren. Op die manier wordt het vrachtverkeer in Bellegem ook met 50 procent verminderd. De afgewerkte bieren gaan van Bellegem naar Zwevegem met intern transport. Al het overig transport komt aan en vertrekt vanuit Zwevegem. 

Bottelarij + gistingstanks

Na verhuis van het logistiek centrum in Bellegem wordt gestart met installatie van een nieuwe bottelarij op de plaats van het huidig magazijn. Naast de nieuwe bottelarij, op de site van de brouwerij in Bellegem, komen 10 gistingstanks. De nieuwe bottelarij en de gistingstanks zijn nodig om de groei van de brouwerij te kunnen realiseren. 

Omgeving

Ook de omgeving van de brouwerij in Bellegem wordt grondig veranderd. Het stukje Kwabrugstraat tussen de splitsing met de Kortestraat en Bellegemplaats wordt verkeersvrij. De Kortestraat wordt 2 meter breder gemaakt en daar zal men in 2 richtingen kunnen rijden. Op de site van de brouwerij, aan de kant van de Rollegemsestraat, komt een parking met 24 plaatsen. 

Oude brouwzaal + bezoekerscentrum

Biertoerisme zit in de lift, en hier wil Brouwerij Omer Vander Ghinste verder op inzetten. De historische brouwzaal wordt gerenoveerd en ingericht als interactief bezoekerscentrum. We breiden onze degustatieruimte verder uit zodat de beleving hier ook een stuk groter is. 

We zijn ervan overtuigd dat de brouwerij, na uitvoering van deze aanpassing, een unieke plaats is in de regio. Naast 127 jaar vakmanschap is de brouwerij ook de enige plaats in België waar volgens de 4 gistingsmethoden gebrouwen wordt. We zijn er dan ook van overtuigd dat de brouwerij en het centrum van Bellegem een geheel moeten worden en zo elkaar kunnen versterken. 

Op 127 jaar brouwtraditie en op een mooie toekomst! Gezondheid!